Veel gestelde vragen (FAQ)
1 Voor wie is het aanmeten van een mondstuk bedoeld?
De mondstukaanmeting is bedoeld voor: hout- en koperblazers, voor professionals en gediplomeerde of ongeschoolde amateurs maar ook voor leerlingen en onervaren starters. Want je kunt niet vroeg genoeg beginnen op een goed passend mondstuk!
2 Wat houdt het advies in?
Hoe gaat het in z'n werk en wat houdt het mondstukadvies in?
Elke advisering gebeurt individueel op afspraak. Via een vragenformulier met gegevens en wensen plus een intakegesprekje wordt duidelijk wat men wil. Het meten, testen en observeren gebeurt daarna met verschillende meet- en onderzoeksinstrumenten aan de hand van een vaste checklist met meetpunten en onderzoeksaspecten waarop de meetresultaten en bijzonderheden systematisch worden vastgelegd. Het onderzoek richt zich o.a. op de longen, de lippen, het gebit, de mondholte, het gehemelte, de tong, de huig, de kaken, de speeldruk, de blaaskracht, de embouchurevorming, de luchtstroming, de mondstukplaatsing en de manier van spelen. Samen met de praktische spelwaarneming en muzikale wensen van de muzikant vormt dit de basis voor het advies. Aan de hand van alle bevindingen wordt de keuze van de geselecteerde mondstukken toegespitst naar een model wat na verdere beoordeling en bespreking wordt gekozen. Alle meetgegevens worden vervolgens in een databank opgeslagen en zijn direct te raadplegen. Het schriftelijke advies is altijd gecombineerd met een mondelinge uitleg en deskundige begeleiding. En gaat er toch iets mis, dan wordt dat correct opgelost. Uw tevredenheid is altijd onze prioriteit en de basis voor onze service!
3 Waarom een mondstukadvies?
Redenen waarom muzikanten vaak om een advies vragen zijn bij voorbeeld: ik wil een wat mooiere, vollere en opener toon, zoals het instrument eigenlijk hoort te klinken. Ik wil een beter hoogte- of laagtebereik.
Of ik wil het instrument beter laten aanspreken en de toon spontaner en directer aanzetten. Het blazen gaat mij te zwaar, of de intonatie geeft problemen. Ik heb onvoldoende trefzekerheid, geen kern/projectie of gebitsproblemen. Er ontsnapt lucht en speeksel langs het mondstuk dat een bijgeluid veroorzaakt. Ik wil luider of zachter kunnen spelen.
Andere redenen kunnen zijn: het spelen gaat achteruit, bij mij treedt sneller vermoeidheid op. Er worden hogere eisen aan mij gesteld door een andere partij of ik krijg moeilijker stukken qua bereik en beweeglijkheid. Ik heb last van beurse of pijnlijke lippen en van de mondstukrand of de snavelbek. Of gewoon: is het huidige mondstuk optimaal geschikt voor mij, of is er iets beters?
4 Welke resultaten mag u verwachten van de aanmeting?
In zijn algemeenheid: verbetering van individuele spelmogelijkheden en ontwikkeling.
Dat wil zeggen:
Betere beheersing en controle:
- toonproductie en toonvastheid
- trefzekerheid
- aanzet
- intonatie
Verbetering klankkwaliteit:
- blaasgemak
- speelcomfort
- flexibiliteit
- uithoudingsvermogen
Uitbreiding toonbereik.
5. Wat zijn de voordelen van de aanmeting?
De beste garanties voor een geslaagde mondstukkeuze, de beste inhoudelijke advisering, uitleg en toelichting, alle persoonlijke aandacht voor uw vragen en wensen. En dat alles in één advies voor mondstuk, embouchure en gebit. Totale onafhankelijkheid, zonder verkoopbelang. Besparing van tijd, moeite en geld. Duurzame resultaatgarantie door kwaliteitswaarborging. Geen enkele muzikant hoeft dus nog gehinderd te worden door onnodige beperkingen.
6 Welke mogelijkheden zijn er:
Individuele aanmeting aan de Praktijk te Apeldoorn
Groepsgewijze aanmeting met bezoek op uw eigen locatie
Aanmeettijden zowel overdag en 's-avonds:
- van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 19.00 uur
- zaterdags: zie Regionale Mondstukaanmeetdagen
Neem even contact met ons op!
7 Wie maken gebruik van de mondstukaanmeting?
Zowel amateurs als professionals uit alle muzikale richtingen en geledingen:
- symfonie-orkesten
- blaasorkesten
- harmonieën
- fanfares
- brassbands
- blaaskapellen
- dweilorkesten / boerenkapellen
- jeugd- en seniorenorkesten
(van acht tot tachtig jaar) - bigbands
- jazz- rock- en soulformaties
- amusements- en dansorkesten
- jachthoorn- en trompetterkorpsen
- drum- en showkorpsen/ -fanfares
- (jacht)soneurs
- muziekschoolleerlingen
(beginnend en gevorderd) - conservatorium vakstudenten
8 Conclusies
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het verstandig is om je mondstuk eens deskundig te laten controleren. Voldoet het nog aan de steeds hoger wordende eisen? Is het nog up to date, of is het gedateerd en inmiddels aan vervanging toe? Laat eens een second opinion doen ter completering van je eigen opgebouwde beeld. Besef dat er veel meer verbeteringen mogelijk zijn dan u denkt! Zeker als je toevallig aan je mondstuk bent gekomen is dit erg voor de hand liggend. En nu u weet wat het inhoud, kunt u zich er een goed beeld van vormen, er zinvol over meepraten en daadwerkelijk gebruik van maken. Doen!